Camp Nou, FC Barcelona

8 Users score: 7 with 6 votes

FAKTA

  • Grundlagt: 24. september 1957
  • Kapacitet: 99.354
  • Adresse: C. d'Aristides Maillol, 12, 08028 Barcelona, Spanien
  • Transport: https://www.fcbarcelona.com/camp-nou/the-stadium/getting-to-camp-nou
  • Hjemmeside: www.fcbarcelona.com

ANBEFALINGER FRA FANS

  • Særlige opgør/rivaler: Real Madrid
Lydniveau
Passion
Hymne
Charme

Vil du bedømme dette stadion, så gør du det i toppen af denne side.

Hvis du er nysgerrig på hvor dette stadion placerer sig på stemningsbarometeret, så klik her.

Og vil du se andre brugeres vurdering og kommentarer, så finder du dem i bunden af denne side.

Historie

F.C. Barcelona blev grundlagt d. 29. november 1899 af den schweiziske entreprenør Hans Gamber. Gamber lagde en annonce i en lokal avis, da han var ivrig efter, at starte en fodboldklub og kort efter holdt 11 mennesker møde. Senere blev Gamber også klubpræsident.

F.C. Barcelona har spillet på flere hjemmebaner før Camp Nou men to steder er de længstvarende og mest markante. Nemlig Camp de Carrer Indústria, hvor klubben spillede fra 1909-1922 og Camp de Les Corts fra 1922-1957. Besøg klubbens hjemmeside her.

Fakta

F.C. Barcelona er en af verdens allerstørste fodboldklubber med millioner af fans overalt i hele verden. Med en værdi på ca. 3,56 mia. dollars er Barcelona verdens næstmest værdifulde sportshold, ligesom klubben er verdens næst-rigeste fodboldklub med en omsætning i omegnen af 560 mio. euro.

F.C. Barcelona er blevet et meget markant symbol på Catalonien og den catalanske selvstændighedskamp. I den forbindelse står også klubmottoet – “Més que un club” (På dansk: “Mere end en klub”).  Især forsvarsspilleren Gerald Pique har markeret sig offentligt i kampen for et selvstændigt Catalonien.

Jævnfør ordsproget ’mere end en klub’, så er Barcelona også en af de meget få klubber, der ejes af deres egne fans gennem medlemskab.

F.C. Barcelona har vundet det spanske mesterskab, La Liga, ikke mindre end 25 gange og er med 29 pokaltriumfer gennem tiden rekordindehaver som mest vindende af pokalturneringen, Copa del Rey. Internationalt kan Barcelona bryste sig af ikke mindre end 5 Champions League-titler (den første i 1992 under det daværende ’European Champions Club Cup’), 4 Cup Winners Cup-titler og 3 UEFA Cup-titler samt vundet Den Europæiske Super Cup 5 gange og Verdensmesterskabet for klubhold 3 gange.

Barcelona er sammen med Athletic Bilbao og Real Madrid eneste grundlæggende hold i Primera División. De klubber har således været med i hele turneringens levetid og er aldrig rykket ned.

Netop Real Madrid er F.C. Barcelonas altoverskyggende og mangeårige ærkerival. De to klubbers indbyrdes møde kaldes El Clásico og ender sjældent uden dramatik og talrige kortuddelinger.

Stadion

F.C. Barcelona spiller deres hjemmekampe på deres verdensberømte stadion Camp Nou. Camp Nou er grundlagt i 1957 og har plads til 99.786 tilskuere. Klubben er berømt for sine stadionture, hvor også et besøg i klubbens museum kan anbefales.

Milepæle

Alfredo Di Stefano

Real Madrid store legende argentineren Alfredo Di Stefano, der bl.a. vandt European Champions Club Cup 5 gange i træk med klubben fra 1956-1960 havde faktisk først skrevet under med F.C. Barcelona, da den spanske stat ugyldiggjorde kontrakten og krævede, at han skulle spille for Real Madrid. Madrid var tilfældigvis også en hvis General Francos hold.

Johan Cruyff

Fra 1988-1996 var den hollandske legende Johan Cruyff træner for klubben, ligesom han også selv tidligere spillede for klubben. Cruyff forvandlede et i 1980erne kriseramt Barcelona-hold til et af de mest succesfulde og attraktive Barcelona-hold i historien. Cruyffs hold blev kaldt Dream Team og Michael Laudrup var et af de bærende kræfter på holdet indtil 1994.

Cruyff vandt i alt 11 titler med holdet (kun overgået af en af hans egne spillere, der senere blev træner – Pep Guardiola med 15 titler). Cruyff vandt blandt andet 4 spanske mesterskaber i træk med klubben og en Cup Winners Cup-titel i 1989 og en Champions League (European Champions Club) titel i 1992.

The Treble

I 2009 under Pep Guardiola vandt Barcelona som det første spanske hold nogensinde The Treble – La Liga, Copa del Rey og Champions League samme år. Barcelona vandt endda ligeledes den spanske Super CupUEFA Super Cup og FIFA Club World Cup same år, og blev dermed også det første spanske hold til at vinde 6 trofæer ud af 6 mulige samme sæson.